skip to Main Content

Safari vakantie voorbereidingen

Reisinformatie van Kenia

Grensdocumenten

Een geldig paspoort (met minimaal 2 lege pagina’s) is benodigd. Op de uitreisdatum moet het paspoort nog minimaal zes maanden geldig zijn. Een visum is verplicht en kost US$ 50,- per persoon. U kunt dit visum online op https://accounts.ecitizen.go.ke/register/visitor krijgen u betaalt met visa/Mastercard/American express. U heeft geen extra pasfoto nodig. Het is omogelijk bij aankomt op de luchthaven visum te aanschaffen, doe alstublieft 1 week voor vetrekdag online.

LET OP NEP SITE https://kenya-evisa-online.com/ HIER BETAALT U USD 120 VOOR VISUM ILLEGAAL

Het adres van de Keniaanse ambassade in Nederland:
Nieuwe Parklaan 21, 2597 LA Den Haag
Tel: +31 (0) 70-3504215
info@kenya-embassy.nl
Voor alle actuele informatie, klik dan op deze link naar de ambassade.

Het adres van de Keniaanse Ambassade in België:
Avenue Winston Churchill 208, 1180 Brussel
Tel.: +32 23401040
www.kenyabrussels.com  , Email: kenyabrussels@yahoo.com

Geld

De betaaleenheid in Kenia is de Keniaanse Shilling. U kunt Euro’s, Ponden of Amerikaanse Dollars meenemen en deze op de luchthaven, bij uw hotel of lodge inwisselen voor Keniaanse Shillings. Op veel locaties zoals bij accommodaties en souvenirwinkeltjes nemen ze ook graag Euro’s of Amerikaanse Dollars aan, uw wisselgeld krijgt u dan in Shillings tegen een creatieve koers. Op de meeste plaatsen zijn betalingen met bekende creditcards (visa, master card en american express) mogelijk. In Mombasa en Nairobi (luchthaven en stad) zijn er mogelijkheden om geld te krijgen via de ATM (geld pinnen). Zodra u op safari bent is er vaak geen gelegenheid meer om ergens geld te pinnen.
In Kenia is het meestal gebruikelijk om bij het kopen van souvenirs af te dingen en het spel met de verkoper aan te gaan.

Vaccinaties

Wanneer u naar Kenia reist zijn er geen inentingen verplicht, maar er wordt u wel dringend aangeraden een aantal inentingen te halen.
Voor meer informatie kijkt u op Gezond op Reis  en op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering LCR.

De volgende inentingen worden geadviseerd: DTP (Difterie, Tetanus, Polio), Gele Koorts, Hepatitis A en eventueel Hepatitis B te nemen. Heel Kenia wordt gezien als malariagebied. Het beste om malaria te voorkomen is ervoor te zorgen dat u niet gestoken wordt, daarom is een goede protectie belangrijk. Wij adviseren u een goede anti-muggenstift, spray of lotion mee te nemen met een hoog DEET percentage. Bij de reizen die wij voor u organiseren hoeft u geen klamboe mee te nemen, tenzij dit specifiek anders vermeld staat.

Tijdverschil

In de zomermaanden is er 1 uur tijdverschil met Kenia. In de winter is het 2 uur later dan in België en Nederland.

Kleding

Tijdens de safari is het gebruikelijk om informele vrijetijdskleding te dragen, waarbij katoen een fijne stof is om te dragen en voorkeur in een lichte tint bruin of groen. Overdag zijn shorts prettig en na zonsondergang is een lange broek aan te bevelen in verband met muggen. Een trui of jasje kan erg handig zijn voor de vroege ochtenden en de koelere avonden. Daarnaast zijn gemakkelijk zittende schoenen aan te bevelen. Veel accommodaties beschikken over een zwembad. Vergeet daarom uw zwemkleding niet. Kenia ligt op de evenaar en de zon kan hier zeer krachtig zijn en het is verstandig een hoed of pet mee te nemen, evenals een zonnecrème met hoge beschermingsfactor en een zonnebril.

Communicatie

Internet: Kenia is een land waar op veel plaatsen internet beschikbaar is. Bij diverse accommodaties kunt u gebruik maken van internet, maar de snelheid laat soms wel te wensen over. Wanneer u eenmaal onderweg op safari bent moet u er echter rekening mee houden dat u geen gebruik kunt maken van internet.
Bellen: in Kenia zijn verschillende mobiele netwerken (Safaricom,yu, Airtel en Orange) welke samen een sterk netwerk in Kenia hebben gecreëerd. Het is verbazingwekkend dat u zelfs in de Masai Mara of op een andere afgelegen locatie gewoon kunt bellen met uw mobiele telefoon. Wanneer u echt naar afgelegen gebieden reist dan moet u rekening houden met zeer beperkt bereik, maar rondom steden heeft u meestal uitstekend de mogelijkheid om te bellen.
U kunt bij aankomst in Kenia eventueel een simkaart kopen met een beltegoed, zodat u binnen Kenia goedkoop kunt bellen. Wanneer u vanuit Kenia naar het buitenland wilt bellen dan is dat behoorlijk duur. De hotels waar u kunt bellen rekenen hoge tarieven en u kunt vaak beter met uw eigen mobiele telefoon naar huis bellen (maar houdt u er rekening mee dat ook dit vrij kostbaar is). Informeer bij uw provider naar de juiste instellingen.

Eten en drinken

Voedsel en water zijn in Kenia soms minder betrouwbaar. Vermijd het drinken van leidingwater en wees voorzichtig met het gebruik van ijsklontjes. Gekookt water en water dat in verzegelde flessen verkocht wordt kunt u prima drinken. Het is belangrijk om veel water te drinken, met name in droge/hete gebieden. Oranje exclusive safaris biedt u echt alleen kwaliteit en bij de accommodaties waarin u overnacht kunt u veilig genieten van het aangeboden eten en drinken. Natuurlijk kan het geen kwaad om iets meer op te letten, maar het grote genieten staat op nummer één.

Fotografie en film

Een reis door Oost-Afrika is een kennismaking met een andere cultuur en bevolking. U wilt dit ongetwijfeld vastleggen op foto of video. Soms wordt dit echter als storend ervaren door de lokale bevolking. Het tonen van respect, een niet al te opdringerige opstelling en vragen of een foto gemaakt mag worden voordat u de camera te voorschijn haalt, schept veel ‘goodwill’. Het contact met de bevolking betekent dan meer dan alleen maar ‘plaatjes schieten’. U kunt de batterijen en accu’s van uw apparatuur op de meeste plaatsen opladen, maar houdt er rekening mee dat een aantal accommodaties slechts beperkt stroom heeft en dat de stroomspanning daarvan flink kan fluctueren. Een auto oplader, welke u in de aansteker aansluiting kunt stoppen, kan onderweg heel praktisch blijken te zijn. Geheugenkaarten zijn over het algemeen redelijk verkrijgbaar.

Voltage

De hotels in Kenia hebben een netspanning van 220-240 volt. De netspanning kan sterk wisselen, waardoor gevoelige apparatuur beschadigd kan raken. Daarnaast heeft u een driepotige stekker nodig. Wanneer u deze nog niet heeft kunt u het beste een wereldstekker aanschaffen. Deze kunt u (vrijwel) wereldwijd gebruiken.

Fooien

Het is in Kenia zeer gebruikelijk om iemand te belonen met een goede tip, maar natuurlijk alleen als de persoon dit volgens u ook verdiend heeft. De salarissen liggen in Kenia relatief erg laag en wat voor u misschien een kleine fooi is kan een groot bedrag voor de ontvangende persoon zijn. Voor iemand die bijvoorbeeld uw koffer naar uw kamer brengt is een beloning van tussen de KSH 100 en 200 zeer gewaardeerd. In een restaurant is het achterlaten van een tip van rond de 10% van het totale bedrag gebruikelijk. Wanneer u in een accommodatie verblijft waar alles inclusief is dan kunt u gebruikmaken van de tipbox. Ook hier geldt weer dat een tip als beloning moet worden gezien en dat u zelf het bedrag bepaalt, maar een richtlijn is ongeveer tussen de US$ 5 en 10 per persoon per dag. Voor de gids die u begeleid tijdens de safari is een richtlijn voor een goede fooi rond de US$ 5-10 per persoon per dag, maar een mooi boek of een nieuw paar schoenen is zeker net zo welkom.

Back To Top